Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024



Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Εγκυμοσύνη και μεσογειακή διατροφή
           

Η μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, διαβήτη

• Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, πουλερικά και ψάρια.
• Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων εκβάσεων εγκυμοσύνης όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και ο διαβήτης κύησης.
• Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη ήταν υψηλότερα στις εγκύους ηλικίας 35 ετών και άνω.
• Οι έγκυες θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του FDA για ασφαλή κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι διατροφικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να εξελίσσονται καθώς οι ερευνητές αποκτούν νέες γνώσεις σχετικά με την καλύτερη διατροφή για μια έγκυο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Καθώς προκύπτουν περισσότερα δεδομένα, οι ειδικοί συνεχίζουν να προτείνουν τι είναι ασφαλές να τρώμε και να μην τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network.

Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η μεσογειακή δίαιτα που ονομάστηκε «Καλύτερη Διατροφή Συνολικά» για 6 συνεχόμενα χρόνια, είναι ένα διατροφικό πρότυπο που μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Η τήρηση αυτού του διατροφικού μοτίβου μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τύπο διατροφής καταναλώνουν ψάρια καθώς και μερικά γαλακτοκομικά και πουλερικά. Η διατροφή δίνει επίσης έμφαση στο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν πώς μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Μια ανησυχία είναι η πρόσληψη ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου κατανάλωσης υδραργύρου.

Ο συγγραφέας της μελέτης και εγγεγραμμένος διαιτολόγος Aderet Dana Hoch, MS, RD, CDN, εξήγησε στο Medical News Today: «Συνιστάται στις γυναίκες που είναι έγκυες να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή τους, EPA και DHA, που συνήθως βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια. Αλλά ορισμένες πηγές ψαριών μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, και αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς, η μόλυνση των ψαριών από υδράργυρο είναι υποπροϊόν του περιβάλλοντός μας και δεν διαθέτουμε κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης. Ο υδράργυρος περνά από τη μητέρα στο έμβρυο και μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Υψηλά επίπεδα υδραργύρου βρίσκονται συνήθως σε ψάρια όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, τόνος και το λαβράκι».

Για να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προσφέρει συστάσεις για ασφαλή πρόσληψη ψαριών για άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Το ίδρυμα συνιστά την κατανάλωση 8 και 12 ουγκιών θαλασσινών κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πρόσληψη θα πρέπει να προέρχεται από διάφορες επιλογές θαλασσινών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Παραδείγματα επιλογών ψαριών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο περιλαμβάνουν γατόψαρο, αχιβάδες, καβούρι, καραβίδες, μπακαλιάρο και χτένια, μεταξύ άλλων.

Έχοντας κατά νου αυτή την προσοχή, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή που μπορούν ακόμα να διερευνηθούν.

Μεσογειακή διατροφή κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη: Πιθανά οφέλη

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν 8.000 έγκυες. Οι ερευνητές στρατολόγησαν μια διαφορετική ομάδα για αυτήν τη μελέτη, η οποία ήταν χρήσιμη στη συλλογή δεδομένων. Ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της σύλληψης μείωσε τον κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalie Bello, MPH, επιστήμονας και καρδιολόγος πολυτροπικής απεικόνισης στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, εξήγησε στο MNT: «Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εγκυμοσύνης (APOs) αυξάνονται σε συχνότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών για τη μητέρα και το μωρό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε πολλές καλές στρατηγικές για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Γνωρίζουμε ότι η λήψη υγιεινών διατροφικών επιλογών πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντική για την υγεία της μητέρας και του μωρού».

Για να αξιολογήσουν τα πιθανά αποτελέσματα μιας μεσογειακής διατροφής κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, οι ερευνητές μέτρησαν την τήρηση του διατροφικού μοτίβου χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης. Αξιολόγησαν την πρόσληψη των συστατικών της δίαιτας όπως τα λαχανικά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μια υψηλότερη βαθμολογία σήμαινε υψηλότερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της τήρησης αυτής της δίαιτας και του κινδύνου για αρκετές δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη ήταν υψηλότερα για εγκύους άνω των 35 ετών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν περαιτέρω ότι τα οφέλη από την κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι υψηλότερα για εγκύους προχωρημένης μητρικής ηλικίας (35 και άνω), των οποίων ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες εκβάσεις εγκυμοσύνης είναι αυξημένος.

Ο Δρ Μπέλο εξήγησε τα βασικά ευρήματα της μελέτης στο MNT: «Η υψηλότερη συμμόρφωση με τη βαθμολογία της «Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής (aMed)» συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο οποιασδήποτε δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, HTN κύησης [υπέρταση], ΣΔ κύησης [σακχαρώδης διαβήτης], μικρός για την ηλικία κύησης βρέφος ή θνησιγένεια), 28% χαμηλότερος κίνδυνος για προεκλαμψία και 38% χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες όλων των φυλών, εθνικοτήτων και σωματικού βάρους (ΔΜΣ) ωφελήθηκαν εξίσου. Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες ηλικίας ≥ 35 ετών είχαν ενδείξεις ισχυρότερου οφέλους από αυτή τη δίαιτα».

Περιορισμοί μελέτης και τομείς για συνεχή έρευνα

Παρά τις θετικές επιπτώσεις, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, τα δεδομένα βασίστηκαν στην αυτο-αναφορά από τους συμμετέχοντες σχετικά με τη διατροφή, η οποία δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε συγκεκριμένη προγεννητική φροντίδα που μπορεί να επηρέασαν τις ενώσεις. Επιπλέον, οι ερευνητές μπορούσαν να κάνουν μόνο περιορισμένη ανάλυση υποομάδων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος υπολειπόμενης σύγχυσης.

Ο Dr. Bello σημείωσε τους ακόλουθους τομείς για περαιτέρω έρευνα: «Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν τη δοκιμή των πλεονεκτημάτων μιας μεσογειακής διατροφής προοπτικά πριν από τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης για να δούμε εάν μπορούν να αποφευχθούν τα δυσμενή αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Ανυπομονούμε να κάνουμε πιλοτικά μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στο Cedars-Sinai στο εγγύς μέλλον».

Υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εκείνες που βρίσκονται στην αρχή της εγκυμοσύνης και όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορούν να συνεργαστούν με γιατρούς και ειδικούς σε θέματα διατροφής για να καθορίσουν υγιεινά διατροφικά πρότυπα κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων.

«Το να ακολουθούμε συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις δεν είναι εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας», σημείωσε ο Hoch. "Είναι καλύτερο να βρείτε υποστήριξη — αυτό μπορεί να σημαίνει λήψη μιας εφαρμογής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόσληψη και τον τρόπο ζωής."

Ο Hoch πρόσθεσε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν διαιτολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, κάτι που «θα σας δώσει τα εργαλεία και την υπευθυνότητα που χρειάζεστε για να ακολουθήσετε τις διατροφικές συστάσεις».

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο